lördag 6 juli 2013

Sveg, Orsa, Mora & Malung


Sveg
Sveg är Härjedalens största ort och sedan 1974 säte för kommunens administration. I dag bor omkring  5 300 personer i Svegsområdet. Större byar i trakten är Linsell, Glissjöberg och Älvros.

Det verkar inte finnas så värst mycket att göra i Sveg av att döma på innehållet på Svegs hemsida och turistbyråns hemsida.

Är man dock intresserad av att åka till Sveg skulle jag i så fall rekommendera att du reser dit under Björnfesten som arrangeras i juli. Festivalen har firats sedan 2006, men har funnits mycket längre tillbaka i tiden under andra namn, till exempel "Juli i Sveg", "Storsvegskalaset" och "Fiskefestivalen". Festivalen hålls vanligtvis under en vecka, med loppmarknader, tivolin, uppvisning av fina bilar och skoterkörning över älven Ljusnan under de första dagarna. Veckan avslutas med tre kvällar fyllda av dans och musik.  
I år arrangeras Björnfesten 4-6 juli.

Orsa
I Orsa bor ca 6 800 människor. Orsa ligger i norra delen av Siljansbygden. Genom kommunen går såväl Inlandsbanan som Inlandsvägen. Övergången mellan det öppna landskapet vid Orsasjön och de stora skogarna har gett Orsa en mångfald som saknar motstycke. Bygden sjuder av liv - här finns livskvalitet och möjligheter. 

destinationorsa.se har en väl utbyggd hemsida med allt som du som turist kan tänkas behöva veta och vilja veta om Orsa under ditt besök.

För den som är björn och rovdjursintresserad finns Orsa Grönklitt, en björn och rovdjurspark 15 km norr om Orsa.  

Närmre Orsa (2 km från centrum) finns Enåns dalgång. En kortare vandlingsled/stig tar dig längs Enån mellan Slättbergsdammen och Hembygdsgården (ca 2 km). Du vandrar i gammal kulturmark och det finns mycket att se längs sträckan.

Helvetesfallet och Storstupet- upplev vilda Ämån och vattnets kraft i storslagen vildmark,  ca
20 km norr om Orsa, mellan Ämådalen och Fredshammar. I Helvettesfallet kastar sig Ämån brusande nerför och har bildat en kanjon med 30 m höga bergväggar. Storstupet ligger ca 5 km längre ner längs Ämån och är kanske ännu mer spektakulärt än Helvetesfallet? Här korsar Inlandsbanan Ämån på en högbro, 34 meter ovanför vattenytan. Storstupet är dramatisk och det lönar sig att sätta av några timmar för det här besöket.

Orsa har även de sin egen ”festival”, Orsayran, som i år arrangeras 7 augusti.  

Mora
I likhet med de övriga kommunerna i Siljansregionen består nuvarande Mora av en mängd olika byar. Det gamla namnet för vad man i dag benämner centrala Mora är Morastrand, i dagligt tal ”Stranden” och inget att förvånas över, eftersom landremsa och vatten följs åt i en mjuk kurvatur. Antalet invånare i hela Mora kommun var vid det senaste årsskiftet 20 084 personer. I de centrala delarna av Mora bor ca 11 000, på Sollerön ca 1 700,  i Venjan ca 650 och ca 1 250 i Våmhus.

För dig som reser med barn tror jag att Tomteland är värt ett besök.  Tomteland är ett riktigt sagoland som ligger vackert inramat i naturen på Gesundaberget strax utanför Mora. Här bland skogar, sjöar och vattenfall ligger Tomtens lilla by och trollens rike, Huldrans och älvornas marker, Skogstomtebyn och många andra mystiska platser som du hittills bara besökt i sagorna.  

Dalahästar, I byarna Nusnäs och Färnäs tillverkas de världsberömda dalahästarna, de täljs och målas för hand. 

Som många av er säker vet har Vasaloppet sin målgång i Mora. I Mora finns därför Vasaloppets Hus. När Vasaloppets Hus invigdes 1994 öppnade även Vasaloppsmuseet i huset. Efter ett års renoveringsarbete slogs portarna upp till helt nya Vasaloppsmuseet inför Vasaloppets vintervecka 2013. Det nya museet erbjuder besökarna en bred bild av Vasaloppets långa historia och visar genom ett modernt uttryck vägen från långlopp till en arena för friskvård och folkhälsa året runt.
Gratis inträde!

Malung
Sist men inte minst (eller?) Malung!

Det första jag tänker på när någon säger Malung är dansbandsveckan. Sedan 1986 har tusentals dansgäster vallfärdat till Malung och Svenska Dansbandsveckan, vecka 29.  Tyvärr så har dansbandsveckan redan varit när vi kommer till Malung.

För densko galne/glade finns Ares skor, en skobutik med 1 400 modeller! 

För den som vill uppleva kultur och historia finns Jannesgården. Idag utgör Jannesgården ett viktigt kulturarv från en svunnen epok i bygdens historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar