måndag 13 maj 2013

Storuman, Vilhelmina och Strömsund

I helgen var det Närkekvartetten (med Silva League), jag sprang tre av fyra dagar och är både nöjd och missnöjd med mina tider. Dagarna kan sammanfattas med att jag begick två nya misstag, funderade på om det är dags för mig att gå en nybörjarkurs i kartteori och att jag lärde mig en hel del.

Under helgen kom även en ny idé på resväg, att åka via Norge från Boden till Östersund. Har ingen aning om vad det finns för vägar som möjliggör det och hur mycket längre tid det tar men det sägs ju att det är väldigt fint att åka i Norge. Men vi får se hur det blir.

Nu kör jag i alla fall på och tar fram olika turistmål längs E45:an.



Storuman
Storumans kommun ligger i landskapet Lappland och tillhör Västerbottens län, där bor strax över 6 000 personer.

I Stensele (ca 5 km från Storuman) hittar du Sveriges största träkyrka som invigdes 1886. Kyrkan kallas ”Lappmarkskatedralen” och historien kring hur det kom sig att kyrkan blev så stor är många. Man tror att kyrkan byggdes tre gånger så stor som det egentligen var tänkt. Ett (vad jag tror) fint utflyktsmål är kyrkstigen och Stensele kyrka. Då vandrar du från E45an ner till Stensele kyrka, sträckan på ca 6 km tar 1,5 timme att vandra.

Möt världens största vildman vid hotell Toppen i Storuman
Vildmannen är symbolen för lappland. Hans guldklubba står för rikedomarna, de gröna löven för skogarna och den röda färgen för den obändiga kraften hos lapplänningarna. Konstverket är sju meter högt och byggdes 1994.

Bada och fika på hembygdsgården
Hembygdsgården ligger på Luspholmarna i sjön Storuman. Luspholmarna har av "Guide Michelin" utsetts till en av Sveriges bästa sevärdheter. Området har fina badmöjligheter och strövstigar. Här finns ett sockenmuseum med gamla bruksföremål och en bagarstuga där vana tunnbrödsbagare sommartid bakar äkta norrländskt tunnbröd i vedeldad ugn till försäljning.

Se Storuman från ovan vid utsikten
Efter drygt 1 km bilväg upp på Stenseleberget i Storuman finner du utsikten. Vid klart väder kan du se ända upp till 12 mil, ut över sjön Storuman och fjälltopparna. Under sommaren kommer det även att säljas fika av några ungdomar som har startat ett sommarlovsföretag. Det är andra året de driver cafe uppe på toppen och förra sommaren var det många som åkte upp och njöt av utsikten och en kopp kaffe.



Vilhelmina
Från Vilhelmina ner till Strömsund går Vildmarksvägen som verkar oerhört spännande att åka. "Vägsträckningen leder dig genom Sveriges björntätaste områden. Du kommer att häpnas över alla naturens under som du kan ta del av och av den samiska kulturen som möter dig. Naturligtvis kommer du även att få känna av den nordlig svenska gästfriheten."
                                                                                                                                                        
Vilhelmina kommun ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. Befolkning: 7 220 invånare.
Inför besöket i Vilhelmina finns två hemsidor att besöka South Lapland,  Lappland turism.
I Vilhelmina samhälle ligger kyrkstaden och kyrkberget närmast till hands att besöka. I anslutningen till kyrkstaden finns en diversehandel och ett  hembygdsmuseum att besöka.

På Kyrkberget, ovanför Kyrkstan i Vilhelmina tätort, har två kåtor i sydsamisk stil och en skogssamekåta uppförts. Studera samisk byggnadstradition, njut av miljön och utsikten.

Strömsund
Strömsunds kommun har en folkmängd på ca 12 000 personer, varav drygt 4 100 invånare i centralorten. 

Skansen Alanäs byggdes upp under beredskapsåren 1939-1945. Skyddsrum och värn var i stor utsträckning igenmurade eller inbäddade i jord och sten och överväxta med buskar och ris.
Men under 2011 började ett arbete med gräva fram den för att visas upp!
En kulturstig har under 2012 anlagts genom området.

Europas längsta vattenfyllda kanjon. Frostvikens stolthet! Den är 800 m lång och med väggar som är 50-60 m höga. Fallet är 43 m högt och strävar hela tiden längre in i berget. Ett fantastiskt imponerande vattenfall. Vid fallet finns en raststuga och eldstäder.
 


Ivar Ericsson eller ”Bil-Ivar”, Norrlands okrönte bilkung, bilbranschens Ingemar Stenmark började med två tomma händer. Redan på 60-talet hade Ivar börjat samla på olika typer av fordon. Det var en hobby som växte. Parkerade i lador och förråd runt om i Tåsjöbygden var de till slut så många att idén om ett museum föddes. Sedan 2009 inrymmer museet i nya lokaler på 1600 kvm i Hoting och här kommer du som besökare få uppleva ett stycke bilhistoria, från tidigt 1900-tal till 70-tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar